E-commerce Market Industry Reports – Q2 2024
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A) έχει δημιουργήσει μια σειρά από Market Indu...
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ψωνίζουν online κάθε εβδομάδα ή συχνότερα, ξοδεύοντας κατά μέσο όρο πάνω από 340 ευρώ το μήνα. Κυρίως αγοράζουν προϊόντα μόδας, πληρώνουν λογαριασμούς, ή παραγγέλνουν φαγητό. Μία στις τρεις αγορές γίνεται διασυνοριακά, με “πρωτοπόρους” σε αυτόν τον τομέα, τους καταναλωτές από την Ιρλανδία, τη Γερμανία και το Ισραήλ.
Αυτά είναι μερικά από τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στην έκθεση e-Commerce Index της PayPal. Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 15.000 καταναλωτές ηλικίας μεταξύ 18 και 75 ετών. Επιπλέον, περισσότεροι από 4.000 λιανοπωλητές συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία καλύπτει 12 χώρες της Ευρώπης.
Οι Ευρωπαίοι κάνουν συχνά αγορές στο διαδίκτυο, αφού περισσότερα από τα δύο τρίτα (65%) αγοράζουν κάτι online, τουλάχιστον μία φορά κάθε εβδομάδα. Ο μέσος Ευρωπαίος καταναλωτής κάνει αγορές 3,7 φορές την εβδομάδα.
Η Ολλανδία έχει τους πιο συχνούς αγοραστές: σχεδόν το 80% ψωνίζει πάνω από 4 φορές την εβδομάδα. Στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι Έλληνες καταναλωτές, με το 76% των οποίων να πραγματοποιεί αγορές κάθε εβδομάδα, με μέσο όρο 4,8 αγορές.
Κατά μέσο όρο, οι Ευρωπαίοι ξοδεύουν 342 ευρώ το μήνα σε καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου. Στη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο γίνονται οι υψηλότερες μηνιαίες δαπάνες, με 486 και 420 ευρώ αντίστοιχα, κατά μέσο όρο.
Οι Millennials και η Generation Ζ δείχνουν τον δρόμο και διαμορφώνουν τις τάσεις Τα ευρήματα της έρευνας καθιστούν σαφές ότι το μέλλον των ηλεκτρονικών αγορών (με έντονη την εμπλοκή του mobile shopping) ανήκει δικαιωματικά στις νεότερες γενιές, και κυρίως σε όσους γεννήθηκαν μετά το 1980. Η εν λόγω τάση είναι ιδιαίτερα εμφανής και στους νεαρούς Έλληνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το 35% των Millennials και το ένα τέταρτο της Γενιάς Z αγοράζουν online αρκετές φορές την εβδομάδα . Για τον σκοπό αυτόν, κάνουν χρήση smartphone και άλλων κινητών συσκευών τόσο το 77% των Millennials, όσο και το 72% της Generation Z, σε ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο (το 50% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα) .
Όσον αφορά στα είδη των προϊόντων, τα ρούχα και τα αξεσουάρ είναι μακράν η πιο δημοφιλής κατηγορία σε όλη την Ευρώπη, καταλαμβάνοντας το 60% των αγορών. Η online πληρωμή λογαριασμών έρχεται στη δεύτερη θέση (54%), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα και τα ποτά (42%), τα είδη παντοπωλείου (38%) και τα προϊόντα υγείας και ομορφιάς (36%).
Στο report εξετάζονται επίσης τα εμπόδια στην πραγματοποίηση μιας αγοράς. Για τους μισούς Ευρωπαίους, ζητήματα ασφάλειας ή εμπιστοσύνης, τους εμποδίζουν να παραγγέλνουν ηλεκτρονικά. Μία μακρά και μπερδεμένη διαδικασία πληρωμής εμποδίζει ένα άλλο 40% των καταναλωτών. Οι καταναλωτές από τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ελλάδα ενδιαφέρονται περισσότερο για τις διαθέσιμες επιλογές πληρωμής, ενώ από τη Γαλλία και το Ισραήλ ενδιαφέρονται περισσότερο για το επίπεδο ασφάλειας.