Αν σκοπεύετε να δημιουργήσετε το δικό σας ηλεκτρονικό κατάστημα ή αν διαθέτετε ήδη ηλεκτρονικό κατάστημα, τότε γνωρίζετε πολύ καλά ότι η διαδικασία επιλογής του σωστού CMS που θα ικανοποιεί της ανάγκες της επιχείρησής σας, είναι εξαιρετικά σημαντική.

Στην πορεία μας στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο του Ecommerce, έχουμε ακούσει αρκετές θεωρίες σχετικά με το CMS και είμαστε εδώ για να καταρρίψουμε τους μύθους γύρω από τα CMS.

Αρχικά κρίνεται απαραίτητο να καθοριστεί η έννοια του CMS. Με λίγα λόγια, το CMS (Content Management System) ή Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου είναι μια πλατφόρμα λογισμικού που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία, την οργάνωση και τη διαχείριση περιεχομένου σε ιστοσελίδες. Το Open Source CMS είναι ένα CMS που βασίζεται στη φιλοσοφία του ανοιχτού κώδικα. Ανοιχτός κώδικας σημαίνει ότι το λογισμικό είναι ελεύθερα διαθέσιμο, μπορεί να τροποποιηθεί και να επεκταθεί από οποιονδήποτε.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετά Open Source εργαλεία όπως για παράδειγμα το OpenCart, το PrestaShop , το Magento και πολλά άλλα. Κάθε εργαλείο έχει θετικά και αρνητικά, κάποια εργαλεία καλύπτουν ένα μικρό εύρος πελατών και άλλα είναι πιο ευέλικτα. Αυτό που είναι όμως το πιο σημαντικό και που οι περισσότεροι δεν δίνουν μεγάλη βαρύτητα, είναι η επιλογή σωστού συνεργάτη και εννοούμε φυσικά την σωστή επιλογή εταιρείας. Είναι γνωστό ότι κάθε εταιρεία έχει επιλέξει ένα εργαλείο που συνήθως δουλεύει αποκλειστικά και είναι απόλυτα λογικό, αν σκεφτεί κανείς την δυσκολία που θα αντιμετώπιζε μια εταιρεία αν εξυπηρετούσε όλα τα εργαλεία. Συνεπώς, η επιλογή CMS για μια εταιρεία είναι και στρατηγική απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι αν μια εταιρεία δουλεύει σε συγκεκριμένο CMS, δεν σημαίνει ότι αμφισβητεί το αποτέλεσμα που θα αποφέρει ένα διαφορετικό CMS, απλά στρατηγικά επέλεξε ένα CMS ώστε ολόκληρη η ομάδα της να εξειδικευτεί σε αυτό, προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Και αφού το λύσαμε αυτό, πρέπει να πάμε στα επόμενα ζήτηματα που πρέπει να μας απασχολήσουν στην διαδικασία επιλογής CMS και αυτά είναι :

  1. Kατά πόσο ο συνεργάτης που επιλέξαμε γνωρίζει τα θετικά αλλά και τυχόν αρνητικά του CMS που μας προτείνει ;
  2. Έχει επιλύσει τυχόν αρνητικά ζητήματα και ελλείψεις της πλατφόρμας που δουλεύει;
  3. Έχει προβλέψει ανάγκες επεκτασιμότητας , προσαρμοστικότητας & ευελιξίας ;
  4. Ποιο το φάσμα πελατών που διαθέτει ( πχ μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όμιλοι επιχειρήσεων κλπ ) ;

Θέτοντας αρχικά αυτά τα ερωτήματα αρχικά σε εμάς, μπορούμε να βρούμε την απάντηση που ψάχνουμε. Με λίγα λόγια, αυτό που θέλουμε να εξηγήσουμε μέσα από αυτό το άρθρο, είναι ότι δεν υπάρχει καλό και κακό CMS , αλλά καλός και κακός συνεργάτης. Σίγουρα υπάρχουν CMS που ανάλογα τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες του, ωστόσο η επιλογή σωστού συνεργάτη είναι το ίδιο σημαντική. Είναι πολλές οι φορές που έχουμε ακούσει εξαιρετικά θετικές και αρνητικές εντυπώσεις ταυτόχρονα για όλα τα CMS για να καταλήξουμε τελικά σε αυτή την άποψη.

Στην HappyOnline εξειδικευόμαστε στο OpenCart, έχοντας κατασκευάσει συνολικά πλέον πάνω από 500 websites εκ των οποίων σε ποσοστό περίπου το 70% B2B & B2C sites. Κατά τη διάρκεια της πορείας μας, έχουμε αντιμετωπίσει ποικίλα e-shops, από καταστήματα που διαθέτουν 1 προϊόν μέχρι καταστήματα με 1.500.000 προϊόντα. Κοινό σημείο για όλες αυτές τις επιτυχημένες ιστοσελίδες είναι η χρήση της πλατφόρμας OpenCart και το ποιοτικό αποτέλεσμα.

Καθώς φωτίσαμε κάποια σημαντικά θέματα που αφορούν την επιλογή του κατάλληλου Content Management System για το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, καταλήξαμε στο συμπέρασμα, ότι δεν υπάρχει απόλυτα “καλό” ή “κακό” CMS, αλλά η ποιότητα των αποτελεσμάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον επιλεγμένο συνεργάτη.

Η εμπειρία, η γνώση και η δυνατότητα του συνεργάτη να ανταποκριθεί στις ανάγκες σας είναι ουσιαστικά σημαντικές και δεδομένου ότι ο κόσμος του Ecommerce είναι συνεχώς εξελισσόμενος, η επιλογή ενός CMS αποτελεί ένα βασικό κομμάτι της στρατηγικής σας.

Στην HappyOnline έχουμε εξειδικευτεί στο OpenCart και έχουμε δημιουργήσει ένα portfolio επιτυχημένων ιστοσελίδων. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε σε κάθε βήμα του ταξιδιού σας προς την επιτυχία με δεύσμευση την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών μας.